GREEN GRAY RED
ورود به سایت ثبت نام

ايجاد حساب کاربري

فیلدهایی که با علامت * مشخص شده اند الزامی می باشند
نام *
نام کاربری *
رمز عبور *
تایید رمز عبور *
آدرس ایمیل *
تایید آدرس ایمیل *

نورالدین زرین‌کلک

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 میانگین امتیاز 3.50 (1 رای)

 

 نام اصلی
 نورالدین زرین‌کلک
 ملیت
 ایرانی
 سال تولد
 1316
 آثار شاخص
 پود (1377) [Pood] / انیمیشن کوتاه
 هویت (1374) [Identity] / انیمیشن کوتاه
 دنیای دیوانۀ دیوانۀ دیوانه (1354) [The Mad, Mad, Mad World] / انیمیشن کوتاه
 زمین بازی بابوش (1350) [A Playground for Baboush] / انیمیشن کوتاه
 اول، وظیفه (1349) [Duty, First] / انیمیشن کوتاه

 

 

پدر انیمیشن‌سازی ایران


«نورالدین زرین‌کِلک» در تاریخ 20 فروردین 1316 در مشهد متولد شد. او فراگیری خوشنویسی و نقاشی را نزد پدر آغاز کرد و به موازات تحصیلات رسمی، در کلاسهای هنرستان کمال‌الملک شرکت کرد و از محضر استادانی چون «محمود اولیاء»، «محمدعلی زاویه» و «محمد مهردان» بهره‌مند شد. در 12 سالگی، اولین کار گرافیکی‌اش روی یک کتاب قصه چاپ شد و در 16 سالگی با کاریکاتورهای سیاسی پا به دنیای مطبوعات گذاشت. او دوران دبیرستان را در تهران سپری کرد و در سال 1334 وارد دانشگاه تهران شد تا در آنجا به تحصیل در رشتۀ داروسازی مشغول شود. زرین‌کلک جوان در سال 1335 در کنکور دانشکدۀ هنرهای زیبا هم پذیرفته شد اما به علت مقررات نظام آموزشی، از ادامۀ تحصیل در عرصۀ هنر بازماند. بالاخره در سال 1340، زرین‌کلک دکترای داروسازی‌اش را اخذ کرد و با درجۀ ستوانی در بهداری ارتش مشغول به کار شد.

زرین‌کلک از سال 1340 تا 1350 در زمینۀ تصویرسازی کتابهای درسی و کتابهای کودک فعالیت کرد. او ابتدا در موسسۀ انتشاراتی فرانکلین برای کتاب‌های درسی تصویرسازی می‌کرد، اما پس از مدتی، به پیشنهاد «فیروز شیروانلو» یکی از همکارانش در موسسۀ فرانکلین، به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دعوت شد تا در واحد مصورسازی کتاب‌های کودک و نوجوان به کار بپردازد. «کلاغ‌ها» نخستین کتابی بود که برای تصویرسازی به او سفارش داده شد.

برگزاری جشنوارۀ کودکان و نوجوانان در اواخر دهۀ 1340، در ساماندهی به بخش امور سینمایی ایران مؤثر واقع شد و به دنبال برگزاری نخستین دوره از این جشنواره (در سال 1348)، زرین‌کلک از طرف کانون به بلژیک اعزام شد تا در آکادمی هنرهای زیبای شهر گان، در رشتۀ متحرک‌سازی، اصول حرفه‌ای انیمیشن‌سازی را فرا گیرد. وی در بلژیک چند انیمیشن کوتاه نیز ساخت که شاخص‌ترین آنها «اول، وظیفه» (1349) و «زمین بازی بابوش» (1971) بودند. لازم به ذکر است که دو اثر یادشده علاوه بر درخشش در جشنواره‌های خارجی، موفق به کسب جوایزی نیز شدند.

پس از بازگشت به ایران در سال 1351، زرین‌کلک در مرکز سینمایی کانون مشغول به کار شد. در سال 1353، وی اولین مدرسۀ انیمیشن‌سازی ایران را تأسیس کرد و سه سال بعد نیز رشتۀ انیمیشن‌سازی را در «دانشگاه فارابی» (که امروزه به «دانشگاه هنر» مشهور است) دایر کرد. زرین‌کلک در فاصلۀ بین سالهای 1353 تا 1367، آثار انیمیشنی متعددی را برای کانون تولید کرد که در ادامه به نام آنها اشاره خواهد شد: «اتل متل توتوله» (1353)، «تداعی» (1353)، «دنیای دیوانه‌ دیوانه‌ دیوانه» (1354)، «امیرحمزه‌‌ی دلدار و گور دلگیر» (1356)، «چشمِ تنگ دنیادار» (1361)، «ابرقدرت‌ها» (1367). پس از این دوران نیز او آثاری دیگر را خارج از مجموعۀ کانون تولید کرد که شاخص‌ترین آنها اثری به نام «پود» (1377) بود که به داستان پیدایش قالی و قالی‌بافی اشاره داشت.

در خاتمه باید خاطر نشان کرد که به باور بسیاری از متولیان، کارشناسان و فعالان عرصۀ انیمیشن در ایران، نورالدین زرین‌کلک «پدرِ انیمیشنِ ایران» است. آنها معتقدند که زرین‌کلک هم در ساخت آثار انیمیشنی ایرانی پیشگام بوده و هم در جهت شکوفایی و تعالی هنر-صنعت انیمیشن در ایران گامهای بزرگ و فراوان برداشته؛ با این تفاسیر، نمی‌توان نقش درخشان او را در پیشرفت کمی و کیفی انیمیشن ایران نادیده گرفت.
 

تصویر فوق مربوط به صحنه‌ای از انیمیشن کوتاه «زمین بازی بابوش» می‌باشد که در سال 1350 به کارگردانی «نورالدین زرین‌کلک» ساخته شده است.

 

 

 

نوشتن دیدگاه

- برای اینکه بتوانید دیدگاه خود را بدون نیاز به تأیید منتشر سازید، ابتدا به صورت «کاربرِ عضو» وارد سایت شده و سپس دیدگاه خود را ارسال نمایید. در صورتی که عضو نیستید، ابتدا در سایت ثبت نام نمایید.
- از درج نظرات حاوی مطالب غیراخلاقی، سیاسی، توهین‌آمیز و یا غیرمرتبط با موضوع، جداً خودداری فرمایید.
- از درج هر گونه تبلیغ، آدرس پستی یا اینترنتی، شمارۀ تلفن و مواردی از این قبیل در بخش دیدگاه‌ها جداً خودداری فرمایید.
- در صورت مشاهدۀ تخلف، برخورد مقتضی انجام خواهد شد.
- سعی بر این خواهد بود تا نظرات کاربران میهمان (غیر عضو) در اسرع وقت منتشر گردد اما گاهی ممکن است انتشار آنها با تأخیری حداکثر 24 ساعته مواجه شود.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

خانه انیمیشن‌سازان نورالدین زرین‌کلک

جدیدترین مطالب سایت

بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 83
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 83
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 83
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 85
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 49
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 136
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 52
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 71
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 80
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 82
بخش: انیمیشن‌های سریالی قدیمی 122

تصویر تصادفی

Ernest_Le_Vampire